search
bulgarian | english | more
 
home bio nagradi news gallery program adv contact
 
 

Театрален Портрет на Георгия

На 21 ви ноември в балетна зала на Общински детски център към Община Варна Детско – юношеския театър „Златното ключе“ представи Театрален портрет на Георгия Кадоглу . В продължение на повече от час тя показа завидно актьорско майсторство със следните творби : „Парадокс на живота“ – Джордж Гарлин ; „Унгарийо“ – Йожеф Уташи, с изпълнението на което на Националния конкурс посветен на Унгарската поезия и литература Георгия е отличена със специална награда; „Скок“ – Христо Фотев; „Борба“ на Христо Ботев ; „Моето велико народно събрание“ – Захари Стоянов ; Композиция – „На България съкровено“ от нашите класици Иван Вазов, Ран Босилек , Елисавета Багряна и др; „Родино“ – Пейо.К. Яворов; „България“ – Георги Джагаров . За изпълнението на „Родино“ председателя на журито на Поморие 2008, една от най-красивите и най-талантливи български актриси, Йорданка Кузманова каза, че рядко е чувала такова искрено и топло изпълнение от толкова малко дете, на това сложно стихотворение на Яворов.

През цялото време словото на Георгия се съпътстваше от прекрасния акомпанимент на пианото с педагога Жени Беломъжова. Директора на ОДК – г-жа Монка Николова поднесе своите специални поздравления и цветя като сподели, че Джорджия е едно изключително умно, талантливо и прекрасно дете. Ръководител на “ Златното ключе“ е известният драматург на Варненския театър „Стоян Бъчваров“ – г-жа Сия Папазова. Повече от 35 години трупата е известна в цял свят и е играла в Чехия, Украйна, Португалия, Германия, Холандия, Турция, САЩ, Канада, Латвия, Англия, Южна Корея, Франция, Гърция, Индия, Япония. Много от възпитаниците на „Златното ключе“ днес са сред творците на българския театър : Николай Проданов, Кръстю Лафазанов, Галин Стоев, Христо Чешмеджиев, Тодор Вълов, Стефан Денолюбов, Биляна Стоева и др.

На въпросите от анкетата Георгия отговори следното:

1. Какво е за теб спорта ?

Спортът е уникален, защото развива не само физическите качества, но и усъвършенства психиката на човека . Той заема много важно място в нашето общество. За мен спорта е удоволствие и здравословен начин на живот с помощта на който се освобождава стреса и човек се чувства по-млад и по-красив.

2. Театърът?

Е маски.. игра… завеси.. публика… аплодисменти… емоции… Шекспир казва, че животът е сцена, а всички ние сме актьори. Всеки играе своята роля и сам избира маската под която да скрие същността си . Един безкраен карнавал, една трагедия или просто един монолог. За мен театъра е нещо изключително специално. Той е една магия, едно тайнство, което трудно може да се опише с думи…

3. Златното ключе?

Гордея се, че съм част от тази световноизвестна театрална трупа, която е повече от 35 години на върха. Няма врата, която „ Златното ключе” да не може да отключи, но преди всичко то отключва детските сърца към възвишеното, към красивото изкуството …

4. Катя Папазова ?

Катя много ми липсва! Тя беше много силна личност, заредена с много положителна енергия. Всеотдайна към работата си .. Обичаше децата. Всеки път като прекрача прага на балетна зала аз чувам гласа й и усещам нейното присъствие.

5. Какво харесваш в нашето съвременно общество?

За мен България не е просто име на държава. Тя има славно минало с безброй обичаи и традиции, история и култура, затова аз искам да има и достойно бъдеще. Огромно е земното кълбо по него има безкрайно красиви и привлекателни кътчета, но човек не може да се превърне във вечно странстващ пътник . Подобно на Робинзон всеки си има своя остров, който не е само място за пребиваване, а е дом и родина.

6. Какво мразиш? Можеш ли да мразиш?

Не мразя нищо и никого! Мисля, че трябва да бъдем добри и че на този свят има само едно нещо пред, което трябва да паднем на колене и това е Добротата! Трябва да се отнасяме с хората така както искаме те да се отнасят с нас. Човек става красив с постъпките си.

7. Каква е идеята ти за нашето бъдеще ?

Всъщност всички ние угрижени и стресирани от проблемите и забързания начин на живот не си даваме сметка, че всичко е в нашите ръце да променим света към по-добро, да бъдем благородни, всеотдайни да уважаваме природата и заобикалящата ни среда.

8. Любимо ядене?

Таратор и мусака .. Любимото ми ядене е когато съм на една маса с любимите ми хора

9. Компютрите, електронните игри ?

Нашето поколение отделя прекалено много време да стои пред компютъра. Според мен децата трябва да четат повече книги и винаги, когато им се отдаде възможност да спортуват.

10. Училището? Учителите?

За мен е чест и гордост да съм възпитаничка на ОУ „ Захари Стоянов” . То има 40 годишна история започнала в далечната 1969г , когато на 25то основно училище се дава името на видния български творец и революционер Захари Стоянов. В нашето училище учат много умни и талантливи деца, които вземат участие в редица национални и международни конкурси . Учителите са високо квалифицирани и изцяло отдадени на нашите проблеми.

11. Семейството? Мама, баба, дядо, сестричката… ?

Семейството за мен е много свято. Това е моята крепост! Много обичам моите родители и мама и татко ме подкрепят във всичко, което правя. Майка ми е и най-добрата приятелка от която получавам съвети и споделям всичко, което ме вълнува. Баба и дядо също обичам много. Най- много от всички обичам моята малка сестричка Вася. Винаги гледам да й служа за пример.

12. Какво би казала на момичетата от състава

Да не спират да мечтаят и да се усъвършенстват професионално.

13. А на момчетата?

Да достигнат най-високите върхове в театралното изкуство и един ден да се гордея че съм играла редом с тях . И момичетата и момчетата са много талантливи, сърдечни и забавни и аз много ги обичам всички!

14. Любима книга ?

Много обичам да чета енциклопедии имам над 20 от различни области . Последната, която си купих е Енциклопедия на Българския театър надявам се да науча много от нея.

15. Дреха ?

Казват че „ по-дрехата посрещат, а по ума изпращат „ мисля, че красивите и скъпи дрехи не правят човека по-хубав . Важното е да се чувстваш удобно и да ти отиват на теб самия, а не да обличаш нещо само защото е модерно.

16. Играчка?

Обичам всяка една от моите играчки пазя си ги като скъп спомен от различни празници и от любими мои приятели и близки.

17. От какво се страхуваш?

Някои хора се страхуват от това какво ще им поднесе бъдещето, други се страхуват от тъмното или от високото . Някои от змии или паяци, а аз се страхувам от омразата. Искам всички хора да живеем в свят съграден от любов, а не от омраза.

18. Как виждаш своето бъдеще ?

Много е трудно човек да види себе си след време . Още повече, че миналото е като няколко големи мига, а бъдещето – дълъг период от време . Надявам се след няколко години да бъда по-зряла, по-знаеща и по-можеща . Искам живота ми да бъде поредица от хубави преживявания.

19. Можеш ли нещо да промениш в света ?

Всичко е в нашите ръце да променим света към по-добро, всеки от нас трябва да даде своя принос така със задружни усилия вярвам, че светът ще стане по-добро място за живеене.

20. Имаш ли детство?

Сещам се за една любима песен … Детство мое реално и вълшебно.. детство мое така си ми потребно все се мъча света да обърна яхнал пръчка при тебе да се върна.. Аз съм щастлива, че имам дом, семейство и съм обградена с много внимание и обич и смея да кажа, че имам щастливо детство…

21. Чувстваш ли красотата ? Какво е отношението ти към насилието, грубостта, агресията ?

Красотата за мен е дар от Бога, но ако няма човечност, ум и доброта красотата не струва нищо . Ще кажа НЕ на насилието, агресията и грубостта.

22. Самотна ли си?

Не. Имам много приятели, които ме подкрепят и обичат .

23. Ще бъдеш човек на 21ви век . Какво очакваш от него?

21-ви век символизира новото, символизира надеждата за по-добро и смислено съществуване. Нека си подадем ръце и взаимно да изградим един наистина по-добър свят на 21ви век!

07072009156

DSCF6651

DSCF6649

DSCF6639

tp

Георгия Кадоглу е ученичка в 5 Б клас на ОУ „Захари Стоянов“ с класен ръководител г-жа Иванка Димитрова.

Leave a Reply

Всички коментари се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате на момента коментара си не е необходимо да го изпращате повече от един път. Същия ще мине одобрение при първа възможност.биография | награди | новини | програма | реклама | контакти
Копирайт 2009 Georgia Kadoglu | Правила на ползване
design and programming by creativedesign.bg